Rühl Haegens Molenaar over de werkkostenregeling:

Magazines | Noord-Limburg Business nr 1 2015

Elders in deze uitgave treft u een redactioneel artikel aan over de Werkkostenregeling (WKR). Daarin zijn de belangrijkste veranderingen weergegeven ten opzichte van de ‘oude’ regels. Ter aanvulling geef ik hieronder enkele tips en de actuele status van personeelsfeesten.

De werkkostenregeling: tips en actualiteiten?

Vrijstellingen

In de WKR zijn behoorlijk wat vergoedingen en verstrekkingen vrijgesteld of op nihil gewaardeerd. Dat betekent concreet dat deze vrijstellingen/waarderingen onbelast zijn en gebruikt kunnen worden NAAST de vrije ruimte van 1,2% van de loonsom.

TIP: Door optimaal gebruik te maken van deze categorieën vergoedingen en verstrekkingen, blijft er zo veel als mogelijk over aan vrije ruimte. Een compleet overzicht hiervan kunt u vinden op de site van de Belastingdienst.

Een bijzonder onderdeel betreft de vrijstelling op basis van het noodzakelijkheidscriterium. Op basis hiervan is het mogelijk gereedschappen, computers en mobiele communicatie-apparatuur onbelast te verstrekken. De genoemde goederen moeten wel noodzakelijk zijn voor de uitoefening van het werk. Met deze vrijstelling behoort de discussie over het verschil tussen een tablet en een telefoon dan ook definitief tot het verleden.

TIP: Beoordeel of deze goederen voor een werknemer noodzakelijk zijn. Zo ja, dan kunt u ook deze verstrekkingen onbelast doen!

Voor toepassing van de vrijstellingen is van belang dat deze zijn ‘aangewezen’. Aanwijzing kan plaatsvinden door deze vergoedingen en verstrekking op de juiste grootboekrekening in de administratie op te nemen.

TIP: Een zorgvuldige administratieve vastlegging biedt dus fiscaal voordeel.

Personeelsfeesten/ACTUEEL

De Belastingdienst had het standpunt ingenomen dat personeelsfeesten die op de eigen locatie (op de werkplek van de werknemer) werden gehouden onder de vrijstelling voor maaltijden en reis- en tijdelijke verblijfskosten vielen. Vindt het feest plaats op een externe locatie, dan zou volgens de Belastingdienst geen vrijstelling van toepassing zijn en zouden de kosten voor het feest in mindering komen op de vrije ruimte.

Zeer recent zijn echter berichten verschenen dat de Belastingdienst de opvatting heeft bijgesteld en dat óók personeelsfeesten op een externe locatie vrijgesteld zijn. Dit betekent een verruiming van de vrije ruimte voor veel werkgevers!! Bij het schrijven van deze column was er nog geen officieel bericht van de Belastingdienst, maar alle tekenen zijn positief. Wij houden u op de hoogte via onze nieuwsbrieven en onze website.

Vrije ruimte

Na alle mogelijkheden voor vrijstellingen kan er nog 1,2% van de loonsom worden benut voor onbelaste vergoedingen en verstrekkingen. Zowel de werkgever als de werknemer hoeven hierover geen belasting

te betalen. Komt de werkgever boven deze limiet, dan zal hij over het meerdere 80% eindheffing moeten betalen. Zaken die hier onder vallen, zijn onder andere de fiets van de zaak en kerstpakketten. Een ‘overschot’ aan vrije ruimte kan niet worden overgeheveld naar volgende jaren.

TIP: Indien u de vrije ruimte niet volmaakt, is het verstandig te oordelen of bepaalde bonussen, verjaardags- en eindejaarsuitkeringen binnen de vrije ruimte als vergoedingen kunnen worden uitgekeerd. Een dergelijke uitkering kan dan feitelijk gezien onbelast worden gedaan!

Tenslotte

Let erop dat voor de WKR de kosten INCLUSIEF BTW moeten worden vastgesteld. �

Voor meer informatie:

info@rhmweb.nl | www.rhmweb.nl

belastingadvies

Mr. F.G.P.A. (Fer) Verbeek FB

Vennoot bij Rühl Haegens Molenaar

delen:
Algemene voorwaarden Hosted by